Форум Іваниці

Теми для публікацій та розмов


Спортивне життя
18 вересня 2019 Григорій Поперека

Торба мудрості
15 серпня 2019 Григорій Поперека

Культура
13 серпня 2019 (краєзнавець)

НОВИНИ
12 липня 2019 Григорій Поперека

Політика і влада
10 червня 2019 ò (к)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
Тема: Молодіжне життя
Витяг із Недригайлівської селищної програми «Молодь Недригайлівщини на 2017-2020 роки»

Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
Молодь є важливою складовою сучасного українського суспільства,  носієм інтелектуального  потенціалу, визначальним фактором соціально-економічного прогресу. Від здатності молоді бути активною  творчою силою, значною мірою залежить  процес державотворення. 
Набуття Україною  незалежності, становлення громадянського суспільства  створили  передумови  для  розвитку вільної,  духовно розвиненої особистості, здатної засвоїти кращі надбання світової і національної духовної спадщини, загальнолюдські цінності. 
Основними пріоритетами в реалізації державної молодіжної політики в районі впродовж 2007–2015 років були формування національної свідомості, правової культури, патріотичне виховання молоді, профілактика протиправної поведінки молоді, підтримка діяльності молодіжної громадської організації та учнівського самоврядування, формування здорового способу життя серед молоді та підлітків, підтримка творчої та обдарованої молоді, сприяння розвитку дозвілля молоді, науково-методичне та інформаційне сприяння здійсненню державної молодіжної політики, поліпшення становища молодої сім’ї, зайнятість молоді, захист її від безробіття, розвиток трудової активності та міжнародні молодіжні контакти.
Основою реформування в галузі є зміна формату роботи через делегування частини повноважень у реалізації політики молодіжним громадським організаціям. Така політика передбачає значну активізацію роботи молодіжних громадських організацій, дозволяє залучати до напрацювання та реалізації державних рішень найактивнішу частину молоді. У ході реалізації спільних проектів проводиться пошук та навчання молодих лідерів.
Діяльність громадських організацій полягає у написанні та реалізації соціальних проектів, що, в свою чергу, представляють більш сучасну, об’єктивну, творчу форму роботи з молоддю різних вікових, інтелектуальних, соціально-психологічних категорій. У напрямку підтримки творчої та обдарованої молоді та сприяння розвитку дозвілля молоді в районі значно активізувалась робота з проведення різноманітних молодіжних культурно-мистецьких заходів. 
 Особливої уваги на сьогодні набуває проблема зайнятості молоді. В умовах реформування системи економічних відносин та відносин власності молодь є однією з найменш конкурентоспроможних і найбільш уразливих у соціальному відношенні груп населення. Економіка ще не в змозі забезпечити потреби сучасної молоді, яка прагне працювати за гідну зарплатню. Відповідно різняться й проблеми та побоювання молодих людей. Для різних вікових, соціальних, статевих груп вони є різними. Тому при реалізації Програми найкраща альтернатива – проектна діяльність, що передбачає собою в кожному конкретному випадку звуження як цільової групи, так і проблеми, на вирішення якої спрямовано проект. Світовий досвід говорить, що ефективним методом роботи з цільовими групами є їх залучення до спільної діяльності.
Виходячи з цього, єдиним при визначенні мети Програми може бути залучення громадських організацій та місцевих громад до реалізації державної молодіжної політики і спільна з ними реалізація проектів, направлених на виконання Програми.


Мета Програми
Програма відповідає Концепції Державної цільової соціальної програми «Молодь України» на 2016-2020 роки, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 року № 1018-р, в якій визначено основні пріоритети, напрямки та, відповідно, заходи розвитку молодіжної сфери.
Метою Програми є створення системи всебічної підтримки громадянської активності молоді, спрямованої на самовизначення і самореалізацію, формування необхідних для цього правових, гуманітарних та економічних передумов, надання соціальних гарантій шляхом консолідації зусиль місцевих  органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, бізнес сектору для проведення серії спільних заходів, направлених на самореалізацію молоді.

Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, 
обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання Програми
Реалізація Програми буде здійснюватись на засадах відкритості, прозорості та дієвості. Розв\'язання проблеми можливе шляхом здійснення систематичних заходів виключно установами за рахунок наявних ресурсів, у тому числі бюджетних коштів. Такий варіант є недостатньо ефективним, оскільки потребує концентрації бюджетних коштів у значному обсязі та запровадження державних пільг для молоді, що може викликати незадоволення інших категорій населення. Інший варіант передбачає відхід від загальноприйнятої моделі державної  політики щодо молоді та залучення до реалізації державної політики відповідно до чинного законодавства громадських і благодійних організацій. Це дасть змогу запровадити ефективний механізм партнерства та взаємодії. 
Отже, оптимальним варіантом розв\'язання проблеми є налагодження співпраці органів влади з громадськими і благодійними організаціями. 
Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів районного бюджету, бюджетів сільських і селищних рад, і інших, передбачених законодавством, джерел. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для виконання Програми, становить 200,00 тис.гривень, з них кошти районного бюджету – 200,00 тис. гривень. Ресурсне забезпечення Програми наведено у додатку 1.


Перелік завдань, заходів Програми та результативні показники
Основними завданнями Програми є: 
створення умов для інтелектуального самовдосконалення молоді, творчого розвитку особистості; 
утвердження патріотизму, духовності, моральності та формування загальнолюдських цінностей; 
пропаганда та формування здорового й безпечного способу життя; 
створення сприятливого середовища для забезпечення зайнятості молоді;
надання підтримки молодіжним та дитячим громадським організаціям.
Виконання Програми дасть змогу: 
підвищити рівень громадської активності та патріотичної свідомості молоді, створити морально-етичні засади для її всебічного розвитку; 
залучити молодь до розроблення пропозицій щодо вдосконалення механізму реалізації державної молодіжної політики; 
підвищити рівень правової культури молодих громадян, зокрема в питаннях  поваги до прав і свобод людини, відповідальності за власне життя; 
створити сприятливі умови для формування свідомого  ставлення молоді до збереження здоров\'я, боротьби зі шкідливими звичками; 
забезпечити надання підтримки молодим громадянам   у працевлаштуванні та реалізації підприємницьких ініціатив; 
створити умови, за яких молодь виявлятиме бажання працевлаштовуватися самостійно; 
більш ефективно використовувати мережу спортивних закладів та закладів культури; 
збільшити чисельність молоді, що бере участь у діяльності дитячих і молодіжних громадських організацій. 
При контролі за виконанням Програми необхідно використовувати наступні кількісні та якісні показники:
Кількісні:
кількість та позитивна динаміка коштів, передбачених на виконання програми;
кількість дітей та молоді, які отримали послуги з оздоровлення та відпочинку;
кількість додатково залучених ресурсів;
кількість молоді, яка була залучена до участі в заходах;
кількість виданої продукції на виконання Програми (буклетів тощо) та наданих послуг (проведених семінарів, тренінгів, засідань у форматі «круглих столів» тощо).
Якісні:
ефективність витрачання коштів на той чи інший проект у розрізі на одну людину;
аналіз результативності та ефективності проектів та заходів;
якість участі у обласних, всеукраїнських  конкурсах (зайняті місця, напрацьовані матеріали та послуги);
аналіз наданих послуг (якість проведених тренінгів, семінарів, наданих індивідуальних послуг);
аналіз динаміки зменшення/збільшення випадків протиправної поведінки, негативних явищ у молодіжному та підлітковому середовищах.


Координація та контроль за ходом виконання Програми
Координацію та контроль за реалізацією Програми здійснює сектор у справах молоді та спорту Недригайлівської районної держаної адміністрації.
Відділи та управління Недригайлівської районної державної адміністрації, сільські і селищні голови аналізують хід реалізації Програми за підсумками року. Звіт і пропозиції щодо заходів її виконання надаються сектору у справах молоді та спорту Недригайлівської районної держаної адміністрації щороку до 10 січня. Сектор у справах молоді та спорту Недригайлівської районної держаної адміністрації щороку до 15 січня узагальнює подану інформацію, готує звіт про реалізацію Програми та подає його на розгляд голові Недригайлівської районної державної адміністрації та голові Недригайлівськолї селищної ради.

9 квітня 2019


1


  Закрити  
  Закрити